Manuel Terapi betyder “at behandle med hænderne”. Ofte stammer smerter i kroppen ikke fra led eller organer, men fra overspændte muskler. Afslapning af musklerne sker ved behandling af triggerpunkter. Triggerpunkter findes i alle muskler og er punkter der vil være ømme hvis musklen er overspændt. Ved at behandle disse punkter opnåes en total afslapning af hele musklen. Den maksimale effekt vil fås efter 3-4 dage.
Når f.eks. et led er skævt eller sidder fast, hvad enten det drejer sig om f.eks ryghvirvlerne, bækkenet eller skulderen, giver det ofte smerter samt nedsat bevægelighed. For at få leddet til at løsne/rette sig er man nødt til både at behandle leddet og det binde- muskelvæv, som det er forbundet til. Behandler man ikke vævet også, er der chance for at leddet bliver trukket skævt igen.
For at få maksimal ud af behandlingerne behandles samtidigt nervesystemet. Det betyder, at under behandlingen afslappes ikke blot musklen men også de nerver, der sender impulser til den. Herved opnåes en total afspænding af musklen. En afspænding, som normalt holder, hvorfor det ofte kun er nødvendig med få behandlinger.
En behandling starter med at forsøge at finde årsagen til problemet hvilket ikke nødvendigvis skal findes der hvor det mærkes.